Wandelen voor Water Apeldoorn 2012

APELDOORN - 28-3-2012 - Op vrijdag 23 maart 2012 was het in Apeldoorn een feest! Wandelen voor Water liep door Apeldoorn.  Het was een zonovergoten dag die alles had wat je maar kon wensen. Veel blije gezichten in Apeldoorn, die zorgen voor veel blije gezichten in Malawi. Vrijdag 23 maart droegen 500 Apeldoornse basisschoolleerlingen letterlijk en figuurlijk bij aan een groot waterproject. Onder prachtige weersomstandigheden liepen de leerlingen zes kilometer met zes liter water op de rug vanaf het Marktplein door het centrum via de Parken langs de Grift in Apeldoorn.
Nieuwe Video, gemaakt door studenten van de Fotovakschool

Slideshow, foto's van Angelina Padilla, Scott King en Hans Kreek

Er is een geweldig bedrag opgehaald door de schoolkinderen van Apeldoorn, Rotterdam en Chestfield. Nadat alle deelnemers de finish bereikten, werd de gecombineerde opbrengst bekend gemaakt: ruim € 38.887. Apeldoorn nam hiervan ruim € 16.000,- voor zijn rekening, Langsingerland (bij Rotterdam) was goed voor ruim €15.000,- en Chestfield, Engeland heeft ruim €8.000 opgehaald. Aqua for All verdubbelt het bedrag, zodat er € 77.774,- naar het waterproject in Malawi gaat. Sjef Ernes, directeur van Aqua for All was aanwezig om de cheque van Rotary in ontvangst te nemen, en hij heeft de cheque aan Henk Holtslag van Connect International overgedragen om het project in Malawi te kunnen financieren.

We kunnen heel trots zijn op alle leerlingen, scholen, Rotarians en sponsoren die hebben meegewerkt. Voor anderen goed doen,  daar staan we als Rotary club voor, en samen met anderen goed doen dat maakt het af.

De Gemeente Apeldoorn was gastheer . Deze nieuwe locatie en route zorgde voor veel meer aandacht en sfeer. Waterschap Veluwe en ABN-AMRO waren hoofdsponsoren en waren ook aanwezig met een stand met informatie voor de kinderen. Schrijfster Nanda Roep was voor de derde keer ceremoniemeester en heeft voor een prachtige samenhang gezorgd. St. Theaterstudio Apeldoorn heeft een leuke warm-up gegeven, en Burgemeester Hans Esmeijer gaf een toespraak en daarna het startsein. Meer dan 30 Rotarians en 14 agenten van Politie NO Veluwe hebben gezorgd voor een veilig wandeling. ABN-AMRO heeft naast sponsoring ook 10 medewerkers ingezet die mee hebben gedaan met allerlei acties, voor de kinderen was er na afloop een leuk tasje met diverse give-aways. Koninklijke Talens en beeldend kunstenaar Frans Polman maakten het mogelijk dat een grote schilderij met het thema Water is gemaakt met medewerking van de kinderen. Dit schilderij wordt binnenkort geveild voor het waterproject in Malawi. Intersport Jonker had een bidon voor iedere deelnemer, en GooodyFooods en Hanos zorgde voor de versnaperingen. Rob's verhuur heeft alle ballonnen verzorgt. En voor de sfeer hebben Accres Sportstimuliering, Rent-an-army tent, DeBie reclame, Bsign reclame en anderen het marktplein heel mooi aangekleed. En om alles vast te leggen heeft Angelina Padilla foto's gemaakt en 12 studenten van de Fotovakschool hebben de hele dag gewerkt om alles vast te leggen op video. Deze video is gemaakt door Kevin Lee en zijn studenten. Meer video's zijn in de komende dagen op you tube te zien.

Deelnemende Scholen 2012

OBS De Heuvellaan
PCBS Koningin Wilhelmina
KBS De Korf
PCBS De Kring
OBS De Parkenschool
OBS De Reiziger
PCBS De Sjofar
PCBS De Touwladder
Vrije School De Vijfster
<klik hier voor poster

RC De Rottemeren, en RC Chestfield, Kent, UK

De opbrengst is dit jaar bestemd voor een innovatief schoon water project in Malawi die alleen mogelijk is gemaakt door samenwerking tussen meerdere Rotary clubs in Nederland en UK. Naast Rotary Apeldoorn ’t Loo organiseren Rotary Club De Rottemeren in Lansingerland en Rotary Club Chestfield in Kent, Groot-Brittannië ook Wandelen voor Water voor deze project. Het totaalbedrag van 77.774,- van alle meedoende kinderen en sponsoren is verdubbeld door Aqua for All.

Projectinformatie

Malawi
is een klein land naast Tanzania en Mozambique en is een van de armste landen in Afrika. Minder dan 10% van huishoudens heeft een eigen watervoorziening en minder dan 5% heeft wc’s. Gemiddeld lopen vrouwen en kinderen  dagelijks 3 tot 8 km voor water en dat is vaak vervuild. Duizenden kinderen krijgen hierdoor jaarlijks last van cholera en andere door vervuild water veroorzaakte ziektes.
Het doel van dit project is om in Malawi een flinke groep van kleine bedrijfjes op te leiden in de productie, verkoop, installatie en beheer van zeer goedkope watertechnieken. Deze komen voor de meeste arme mensen beschikbaar dankzij vouchers, microkrediet en flexibele betalingscondities. Er worden geen giften gedaan, maar de opbrengst van het project gaat naar het opzetten en in stand houden van een keten van leveranciers (supply chain) en het stimuleren van marktwerking, zodat de mensen uit Malawi hun eigen waterprobleem leren oplossen, dankzij onze impuls.